Jesper Bogren

Jesper Bogren

Jesper Bogren hälsas välkommen som kökschef och driftsansvarig för Malee Highlands Bistro samt Fine Dining!

Jesper, som är uppväxt i Ängelholm men bosatt i Göteborg, är välmeriterad inom restaurangvärlden och kammade tidigt hem både SM & VM guld för unga kockar redan 2007, följt av silverplacering med Kocklandslaget 2010, en guldmedalj i OS med Kocklandslaget 2012. Med två bronsmedaljer 2013 och 2014 och nu senast 2016 en välförtjänt finalplacering i Årets Kock. Hans tidigare arbetsplatser har varit bland annat Heaven23, Swedish Taste, Fiskekrogen och har fram tills 2019 varit konceptansvarig inom Wallmans Group.

Hans familj består av hustrun Sanna med deras son som är sju år. ”Jag älskar att laga mat” säger Jesper, och nämner Magnus Lindström som en av inspiratörerna till hans stora intresse för matlagning som redan stort klart från tidig skolålder.

Jespers mål med matlagning är att kunna variera och använda en råvara på olika sätt med hjälp av olika tekniker och älskar de utmaningar han ställs inför – därför har jobbet aldrig blivit tråkigt utan fortsätter att utveckla honom inom yrket med en strävan att alltid kunna förfina och förbättra.

När vi ställer frågan om varför han väljer just Malee Highlands så återkommer Jesper till just utmaningen som ligger i att vara med och forma och skapa konceptet då Malee Highlands med sitt unika läge på Lanta har en mycket stor potential. ”Det är alltid givande att få vara med från första början och att vi som familj också älskar Koh Lanta känns därför extra roligt att få sätta Malee Highlands på restaurangkartan och skapa en personlig kontakt med gästerna.

Hur kommer menyerna se ut på Bistron samt Fine Dining?
Bistrons meny ser jag gärna tilltala en bred publik, med utbud av exempelvis hamburgare, thairätter och snacks. Med snacks menar jag smårätter som man kan ta in till sin drink eller öl, typ nordiska tapas med smaker från Asien.

Vi lägger mycket tid på att hitta bra råvaror att jobba med, t.ex. när man serverar en thailändsk kycklingrätt så kommer den serveras med ett helt kycklingbröst så man ser vad det är och inte bara nedhackat i en gryta.

Många förknippar Fine Dining med stjärnkrogar i storstäder men vi kommer inte sträva efter stjärnor, utan göra vår egen tolkning av Fine Dining på Koh Lanta med några ordentliga snäpp upp från Bistrons meny. Här kommer vi servera en ”set menu” där man kan välja mellan några olika förrätter tillika varmrätter. Menyvalet på Fine Dining kommer vara levande och därför förändras dagligen beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga.

En vanlig dag på Malee Highlands

Man börjar dagen med att göra sig i ordning och vinkar av barnen som åker till skolan med Malee Highlands skolbuss. En timmes träning på gymmet, snabbdusch på rummet för att därefter slappa vid någon av områdespoolerna och avslutar förmiddagen i Bistron med en fräsch ”bowl” till lunch.

Vid 14.30 kommer skolbussen tillbaka med barnen från skolan, som i vanliga fall brukar vara väldig hungriga och då har vi enklare ”mellisrätter” för barnen och föräldrarna kan ta sig något att dricka och välja något från vår ”smakis” meny. Eftermiddagen fortsätter med bad och lek i poolen och sedan kanske lite läxläsning för att sedan göra sig i ordning inför kvällens middag.

Kvällen börjar med en fördrink i Bistrobaren ackompanjerad av en fantastisk solnedgång över havet för att senare röra sig upp en våning till Fine Dining. Där serveras kött, fisk eller vegetarisk till förrätt och varmrätt som också går att få barnanpassade, såvida barnen inte hellre föredrar något från Bistrons meny.

Barn som har en ny skoldag framför sig kanske väljer att ta en tidig kväll medan föräldrarna gärna förflyttar sig från matbordet till soffhörnan och intar kvällsdrinken med utsikt över de upplysta fiskebåtarna ute på havet.

Malee Highlands Bistro & Fine Dining – en ovanligt fin matupplevelse!

https://www.instagram.com/jebogren/

Cook of the Year Final 2013
https://www.youtube.com/watch?v=Iw7m1S3uGWw

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias Stiftelse
https://prinsparetsstiftelse.se/dyslexialand_post/jesper-bogren/